Captura de pantalla 2015-05-21 a les 16.44.13

La casa passiva en 7 preguntes clau

Què és una casa passiva?

Es tracta d’un habitatge de màxima eficiència energètica, estalvia més d’un 70%. Aplica una sèrie de tècniques que fan que el consum energètic sigui gairebé nul i en canvi el confort interior sigui molt elevat.

Com sabem si és un disseny passiu o no?

Bàsicament, cal complir una sèrie de requisits pel que fa als mètodes de construcció. En realitat, el terme en si és un estàndard emès pel Passivhaus Institut alemany. Per tant, la classificació dependrà de si s’han respectat els criteris establerts per poder aconseguir la certificació.

Per què passiva?

Precisament perquè no necessita equips addicionals per aconseguir la temperatura i condicions necessàries. És una construcció bioclimàtica. Capta l’energia, l’emmagatzema i la reaprofita.

D’on surt aquest concepte?

Neix a principis dels anys 90 a Alemanya, a través d’arquitectes suecs i alemanys. Per això també s’anomena Passivhaus. Prèviament als Estats Units, ja s’havia utilitzat la mateixa expressió per a construccions sostenibles però no s’havia estandaritzat. Actualment, hi ha cases passives a gairebé tots els països europeus, al Japó i als Estats Units.

Com funciona?

Aprofita al màxim les emissions solars i renova l’aire mitjançant un sistema de ventilació que mantén la temperatura. Una de les claus és l’aïllament tèrmic de terres, sostres i parets.

Quins són els criteris?

Es resumeixen en 5 preceptes:

  • Aïllament tèrmic. Fonamental. Tant a l’estiu com a l’hivern és clau per a l’eficiència energètica.
  • Ponts tèrmics. No n’hi poden haver. La capa d’aïllament ha de ser contínua i sense interrupcions.
  • Estanquitat de l’envoltant. Cal segellar totes les unions de materials dels edificis evitant fugues d’escalfor.
  • Han de ser d’alta qualitat. Tant per l’entrada de llum com per la reducció del flux tèrmic.
  • Ventilació mecànica. Permet una recuperació de l’aire superior al 75%.

Quins beneficis aporta?

És el paradigma de la sostenibilitat. Tant per a l’entorn mediambiental com per a les persones té efectes positius. La filtració constant de l’aire i la utilització de materials menys contaminants redueixen les malalties i infeccions respiratòries, entre d’altres, segons assenyalen molts estudis.

Deixa un comentari

*

Be sure to include your first and last name.

If you don't have one, no problem! Just leave this blank.

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>