martes

Internet of Things a casa, la revolució que ve

La Internet of Things (IoT) ja ha arribat i el seu creixement exponencial no té sostre. Què és? Doncs la traducció literal seria Internet de les coses. És a dir, tot aquell conjunt d’elements que ara podem controlar i gestionar des d’un aparell connectat a la xarxa. Es calcula que el 2020 hi haurà més de 50 bilions de ‘coses’ connectades.

I, concretament, en l’àmbit de la llar ens portarà a tenir cada cop més Buildings Internet of Things (BioT), Smart Buildings, Intelligent Buildings, Edificis Intel·ligents,… Bé, el nom no està clar, però és una realitat cada cop més present.

I, novament, de què parlem, doncs? Bàsicament, d’elements quotidians que ara veuran transformat el seu ús. Per exemple, la temperatura. Els termòstats intel·ligents permeten regular l’ambient de casa a distància. Però no només això, sinó que aprenen els nostres moviments, coneixen quina és la temperatura exterior i dominen tot un seguit d’elements per tal d’autoprogramar-se. D’aquesta manera s’optimitza l’ús de la calefacció i l’aire condicionat.

Un nou món per descobrir

Es tractaria d’un avenç tecnològic més si no fos perquè pot canviar radicalment la manera com vivim en els nostres edificis. La instal·lació d’una sèrie de sensors repartits estratègicament ens pot informar des de les humitats, a les condicions en què dormim o l’evolució del nostre jardí. Per tant, no només es tracta de millorar l’eficiència energètica sinó que obre un ventall de noves possibilitats inimaginables fins ara.

A més, la intel·ligència s’aplicarà directament als objectes. Ja hem vist taules que s’ajusten a la nostra alçada, cadires que ens fan corregir la postura o tendals i persianes que s’activen sense que nosaltres intervinguem.

L’arquitectura del segle XXI

La domòtica també comença a capgirar l’arquitectura. Els sistemes de múltiples sensors permeten rebre i processar informació per tal de generar millores i noves oportunitats. De fet ja existeixen dispositius que dissenyen l’arquitectura idònia per a actes públics i instal·lacions que cal muntar i desmuntar de determinada manera segons el lloc.

En definitiva, cada dia ens envolten més de 1.000 aparells electrònics i aquests estan generen milions de dades. El Big Data és aquí, i això només ha fet que començar….

Deixa un comentari

*

Be sure to include your first and last name.

If you don't have one, no problem! Just leave this blank.

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>