Captura de pantalla 2015-05-21 a les 16.44.26

Els 5 passos essencials en una reforma integral

1 – Estratègia. Saber què necessites.

Treballes des de casa? Sou molta família? Tens animals? Hi ha una gran diferència entre allò que ens agradaria tenir i allò que ens fa falta per tenir una comoditat adequada en el nostre dia a dia. Per això, d’entrada és clau marcar-nos prioritats i objectius. Potser en un cas és imprescindible un despatx o un garatge i en un altre ho és un menjador. Alhora, l’estat de l’espai que volem rehabilitar si és possible ser més ambiciós o menys. A més, cal tenir en compte si es modificaran elements estructurals i s’implantaran mesures a llarg termini. En tot cas, nosaltres hem de tenir clar què és el més important de tot el que volem fer.

2 – Idees. Fase creativa.

Ara sí, comencem a somiar. Pensa en la distribució que més t’agradi i millor aprofiti la lluminositat de l’habitatge per reformar (el sud-est sobretot per a les habitacions actives). També toca triar l’estil general, si volem que sigui rústic, minimalista o de qualsevol altre toc personal. És un moment agradable i molt il·lusionant, però alhora les ganes poden generar presses contraproductives. Keep calm. Hi ha especialistes que et poden ajudar i també hi ha webs gratuïtes que et permeten fer esbossos gratuïts i senzills. Crea, pensa, repensa, estripa…

3 – Economia. Fer-ho viable per fer-ho possible.

Sabem què necessitem i què volem, ara toca ser realistes. En els pressupostos d’una rehabilitació integral és fonamental saber què inclouen i què no inclouen, conèixer els preus de mercat i tractar amb professionals de confiança. Preus disparats –amunt o avall- t’han de fer sospitar. Això sí, tingues en compte un petit marge per si de cas. Els imprevistos apareixen en aquest tipus d’obres en cases antigues perquè, com també succeeix a vegades en cirurgia, fins que no es destapa una zona concreta no es pot saber en quin estat exacte es troba el que hi ha sota. Ull, és un pas decisiu.

4 – Qualitat. Material i professional.

Tenim tota la informació i podem comparar. Fàcil, oi? No tant. Hem de saber qui treballa com. O, el que és el mateix, compleixen terminis? Utilitzen materials de qualitat? Són precisos amb la feina? No ens oblidem que estem parlant d’un procés de reforma integral que pot comportar mesos o anys. Mirar exemples d’altres projectes anteriors, tenir en compte el tracte personal i consultar el contracte d’execució d’obres és important en una reforma integral.

5 – Permisos. Les regles de joc.

Els permisos i llicències d’obra no ens han d’espantar. Són bàsics, útils i, normalment, senzills. De fet, és un tràmit que sovint es resol en qüestió de minuts amb una visita a l’ajuntament. En el cas d’una petita reforma probablement només caldrà informar via notificació, mentre que en obres més grans caldrà demanar una llicència. Sigui com sigui, el més habitual és que es generi runa i s’ocupi parcialment la via pública. A més, disposar d’un permís ens estalviarà possibles conflictes en cas de queixes dels veïns.

6 – Calendari. La ruta cap a l’èxit.

Ho tenim tot! Ara toca respectar els acords, fer un seguiment adequat i gaudir-ne. Bé, i paciència. Hi ha treballs que són més visuals i d’altres que ho són menys. O sigui, uns resultats els veurem més ràpidament i altre costaran més. En tot cas, hem d’estar atents al calendari fixat i anar decidint detalls que se’ns aniran plantejant.

Deixa un comentari

*

Be sure to include your first and last name.

If you don't have one, no problem! Just leave this blank.

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>