_MG_1239+40_3

Com aconseguir la millor eficiència energètica

Assolir una casa eficient a nivell d’eficiència energètica és una victòria pel medi ambient i també en el terreny econòmic. De fet, optimitzar el consum pot fer reduir la factura energètica prop d’un 50%. Però, val la pena la inversió? Probablement, el motiu de dubte principal sigui el preu inicial d’aquesta qualitat energètica. Doncs, en realitat hi ha dos aspectes fonamentals a tenir en compte: el disseny eficient i els detalls de construcció i ús. En el primer cas, òbviament, haurem de treballar amb bons professionals i materials de qualitat. En el segon, senzillament es tracta de tenir en compte una sèrie d’aspectes.
En conseqüència, tant si es tracta d’una reforma com si és una obra nova, la inversió inicial sumada a un bon ús de l’espai faran que es guanyi tant en l’àmbit econòmic com de benestar. A més, cal tenir en compte les bonificacions públiques per eficiència energètica de les llars. Una valoració A, pot significar fins a una bonificació del 20% per part de l’ajuntament.

En tot cas, anem al gra:

1 – Aïllament

És, sense dubte, el primer pas a tenir en compte. De fet, un bon aïllament pot significar fins a un 30% de reducció en la factura de calefacció. I, alhora, també ens pot generar la millor temperatura a casa. On hem de mirar? Doncs en primer lloc a terres, façanes, parets, sostres… Hi ha diversos materials aïllants, com la llana de roca, la fibra de vidre, el poliestirè… També cal tenir en compte els materials generals (no estrictament aïllants) duts a terme en la construcció o reforma. Un material com el ferro pot ser més conductor de calor que la fusta, i per tant afectarà el pont tèrmic. En altres paraules, l’embolcall de l’habitatge i l’estructura interior faran que hi hagi més o menys calor i determinarà l’eficiència energètica.

2 – Fuites

En la mateixa línia, és clau que no hi hagi escapaments. Per això, és bàsic tenir en compte tots els tancaments de l’edifici. Les finestres o portes poden generar corrents d’aire i distorsionar la temperatura. Hi ha diverses solucions, des del doble vidre a la silicona. Si no tenim en compte aquest aspecte malmetrem la feina anterior. Un truc per conèixer els corrents d’aire és encendre una espelma en l’indret on pot existir aquest defecte.

3 – Calefacció

Molt més eficient el gas natural que l’electricitat per a escalfar-nos. Una caldera de condensació de baix consum amb un sistema de radiadors o de terra radiant a baixa temperatura és una de les opcions més eficients d’entrada. D’altra banda, actualment també existeixen bombes de calor de gran eficiència energètica.
Ara bé, si podem optar per la biomassa aconseguirem una opció encara més econòmica i encara millor pel medi ambient.
I pel que fa a estufes, imprescindible tenir en compte l’estufa de pèl·let. Una opció 100% ecològica i sostenible. Amb un alt poder calorífic, el seu rendiment no baixa del 85% i a més té un baix consum.
Consells: canvia els filtres de l’aire i apaga o redueix la calefacció en els llocs on no accedeixes amb tanta freqüència. L’ideal seria no passar dels 21 graus. I un altre. Opta per un termòstat programable si pots, perquè així evitaràs la despesa innecessària quan no hi ets.

4 – Aire condicionat

Evidentment, aquí hi ha moltes discrepàncies sobre la sensació de confort de cadascú. El més recomanable és no baixar dels 24 graus i no encendre l’aparell a temperatura més baixa al principi, perquè no refredarà més de pressa i gastarà més del compte.
La millor eficiència energètica és A+++ (aplicables a la resta d’electrodomèstics) i en aquest cas les bombes de calor són lleugerament menys eficients que en la seva funció de calefacció. També aquí és molt important mantenir els filtres nets i fer-ne un ús adequat.
Una altra opció és el climatitzador evaporatiu. Te avantatges i inconvenients. Consumeix menys, és més barat i més natural. Ara bé, com que bàsicament utlitza aigua, cal que l’espai on actuï estigui ben ventilat i no sigui excessivament humit.

5 – Il·luminació

Òbviament, l’opció que garanteix un consum òptim i menys impacte és l’energia solar. I també val més enllà de la llum pròpiament, com és l’escalfament de l’aigua. En aquest sentit, la instal·lació de plaques solars és la millor opció.
Ara bé, si no comptem amb aquesta font d’energia, podem fer petits canvis que poden suposar una gran millora. Substituir les bombetes incandescents que encara tenim a casa és elemental. Les fluorescents duren entre 8 i 10 vegades més. Podem optar entre bombetes de baix consum i LED. I cal dir que les LED són les millors, perquè consumeixen més i no tenen components tòxics. Són el futur, ara per ara. Arriben a consumir entre un 30% i 90% menys que les bombetes tradicionals.
Això sí, en el primer lloc sempre hi serà la llum natural. Un bon disseny de l’espai, aprofitant bé les entrades de llum exterior serà clau tant per l’economia com per tenir les millors sensacions a la llar.

6 – Orientació

Si hem d’escollir habitatge, l’orientació és un factor estratègic. Cal tenir en compte, això sí, si hi ha edificacions, muntanyes o d’altres que ens tapin l’arribada de llum. A partir d’aquí cal tenir en compte que:

  • Orientació nord: és la que rep menys impacte solar. Només a primera i última hora de l’estiu. Recomanable en llocs molt calorosos.
  • Orientació sud: la radiació solar és màxima a l’hivern, primavera i tardor. Durant l’estiu, en les hores centrals, just quan fa més calor.
  • Orientació est: el sol toca del matí fins al migdia. Una bona opció per a bona part de les cases tan a nivell energètic com de confort.
  • Orientació oest: just al revés que l’anterior. Per tant, molt calorós a l’estiu.

Ara bé, si l’orientació és sud-est tindreu sol tot el dia durant l’hivern i fins al migdia la resta. La millor de les opcions en la majoria de casos.

7 – Bonus track

Fins ara heu vist els principals elements a tenir en compte per aconseguir la millor eficiència energètica. Però la cosa no acaba aquí. Un parell de detalls més:
L’aigua. I tant, per descomptat! Hi ha molts mecanismes. El més senzill i eficaç: col·locar un petit perlitzador en les aixetes de casa. Pots reduir el consum prop d’un 60%. A banda, si optimitzem l’ús i instaurem sistemes de reg eficients també aconseguirem un estalvi signiticatiu. És un recurs escàs, recordem-ho!
I l’altre. Un de curiós. Un arbre. Així mateix. A l’exterior. Si plantem un arbre de fulla caduca al jardí tindrem ombra natural a l’estiu i deixarà passar el sol a l’hivern.

Deixa un comentari

*

Be sure to include your first and last name.

If you don't have one, no problem! Just leave this blank.

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>